Thassos (Taşöz) Adası : Bölüm I

Sosyal medya hesaplarımdan paylaştığım Thassos fotoğraflarının ardından; arkadaşlarımdan gelen yoğun bilgi talebi üzerine, ada ile ilgili deneyimlerimi derleme ihtiyacı hissettim. Thassos (Taşöz) Adası vakit geçirmekten çok keyif aldığım yerlerin başında geliyor.

Benim için Thassos demek “huzur ve dinginlik” demek.

 

Bu nedenle, anlata anlata bitiremeyeceğim güzellikteki bu cennet ada ile ilgili en öz bilgiyi en kısa hali ile yazmaya çalışacağım. O kadar güzel ve zengin bir ada ki, yazacaklarım iki bölümden oluşacak. Bu ilk bölümde adanın coğrafi özellikleri, en kolay, en uygun ulaşım yolları ve adanın tarihini anlatmaya; ikinci bölümde ise muhteşem plajlarından bahsetmeye çalışacağım. Umarım yararlı ve keyifli olur. Haydi o zaman, Thassos turumuz başlasın :

 

 

THASSOS ADASI COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ


thassosKonumu
 
: Ege Denizi’nin Kuzeyi

Yüzölçümü : 379 km²

Nüfusu : 14.000

Bağlı Olduğu İl : Kavala

Anakara’ya Uzaklığı : 12 km.

Coğrafi Özellikleri : Ada yandaki haritada göreceğiniz üzere neredeyse daire şeklinde. Dağlık ve kayalık bir coğrafyaya sahip. Yüksekliği 1.000 metreyi geçen dağlar mevcut. En yüksek dağı 1.203 metre yüksekliğindeki İpsarion Dağı. Bu dağların en büyük özelliği barındırdıkları kaya ve toprağın zamanla değişime uğrayarak mermere dönüşüyor olması. Yani ada aynı zamanda çok zengin mermer yataklarına sahip. Ancak diğer Yunan adalarının aksine bir o kadar da yeşil, hatta yemyeşil. Yüzyıllık zeytin ağaçları, çam ormanları, çınarlar ve onlarca tür ağaç dans ediyor adeta… Adadaki çam ağaçları da oldukça kaliteli. Bu ağaçlar ile yapılan tekneler, balıkçılık, zeytin, zeytinyağı, bal, üzüm bağları, şarapçılık, meyve ağaçları, reçel üretimi ve tabii ki turizm adanın başlıca geçim kaynakları.

Haritaya baktığınızda birçok yerde isimlerin “skala” ile başladığı dikkatinizi çekecektir. Skala italyanca bir kelime ve “merdiven” anlamına geliyor. Eski zamanlarda ticaret için gelen gemiler kayalıklar yüzünden limana yaklaşamayınca açıkta bekletilir ve merdivenlerle gemilere giriş çıkış sağlanırmış. Bu isim ön eki de o dönemlerden kalma. Haritada ayrıca neredeyse tüm sahil şeridinde plaj şemsiyesi işaretleri göreceksiniz. Çünkü adada karayolu ile ulaşılabilen onlarca  (80 civarında) doğal plaj bulunuyor. Küçük bir kısmına ise karayolu ile erişim mümkün olmadığından deniz yolundan teknelerle gidiliyor.

 

 

TARİHTE THASSOS ADASI

Thassos Adası’nın biz Türkler için de tarihi bir önemi var. Anlatıldığı üzere, M.Ö. 7. yüzyılda Paros’dan gelen Yunanlılar Pangaion Dağı’ndan altın ve gümüş çıkarmak üzere Thassos’a yerleşmiş. Ada bu zamanlarda üzüm bağları ve zeytinliklerden elde edilen gelirler nedeniyle oldukça zenginmiş. Paros’dan gelen Yunanlılar altın ve gümüş madenleri işletmiş ve heykelcilik okulu kurmuşlar. M.Ö. 491 yılında Persler adayı işgal etmiş ve Med Savaşları’nın ardından ada Atina konfederasyonu yönetimine girmiş. Daha sonra Peloponissos Savaşı sırasında ada yönetimi Sparta ile Atina arasında gidip gelmiş. M.Ö. 202’de Makedonya’ya bağlanmış ve bundan birkaç yıl sonra Roma yönetimine girmiş. 4. Haçlı Seferi sırasında Venedik Cumhuriyeti’ne bağlanmış, 1261’de ise Bizanslılar adayı geri almış.

ThassosTaşöz daha sonra Osmanlı yönetimine geçmiş. Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’u fethinin ardından 1455 yılında Hamza Bey komutasındaki Türk Donanması adayı ele geçirmiş, ancak Ceneviz Dukası Rodrigo’nun yönetimine bırakmış. 1456’da ise Sadrazam Mahmut Paşa adayı doğrudan Osmanlı topraklarına katmış. 1457’de Limni ve Papalık işgaline uğrasa da bir yıl sonra Mora Seferi sırasında Fatih Sultan Mehmet Han adayı geri almış. 1820’lere kadar bu şekilde yönetilen Taşöz, aynı yıl meydana gelen ve modern Yunanistan’ın kurulmasına vesile olan Yunan İsyanı sırasında Osmanlı adına isyana müdahale edip bastıran Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa sayesinde Osmanlı hakimiyetinde kalmaya devam etmiş.

Persler, Romalılar, Venedikliler, Bizanslılar derken en nihayet Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine giren adada isyanı bastıran Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın adı yaşasın diye memleketi Kavala’da kurduğu vakfı geliri ile desteklemek üzere Kavalalı Mehmet Paşa’ya verilmiş. Böylece Thassos 1882’ye kadar Mısır Vakıf İdaresi’nce yönetilmiş. İngiltere 1882’de Mısır’ı işgal edince Thassos da tekrar gündeme gelmiş. Çünkü Osmanlı Devleti’ne göre ada Paşa’ya II. Mahmud tarafından gelir için tahsis edilmiş, verilmemiş. Yani Osmanlı Devleti ada benim demiş.

II. Abdülhamid’e göre boğazları kontrol etmek isteyecek İngilizlerin adada üs kurma ihtimali çok yüksekmiş. 1890’da adanın maden zengini olduğu ortaya çıkınca doğal olarak sorunun aktörleri de çoğalmış. Yunanlılar zaten milliyetçi bir yaklaşımla ada üzerinde hak iddia ederken; Mısır ve İngiltere’nin dışında Fransa ve Almanya’da olaya müdahil olmuş. Adanın madenleri sadece batılıların değil II. Abdülhamid’in de dikkatini çekiyormuş. II. Abdülhamid tüm bu sebepler nedeniyle 1902’de bir operasyon ile adayı geri alarak Osmanlı idaresini yeniden tesis etmiş. Ancak Thassos 1912’de Balkan Savaşları’nda Yunanlılar tarafından ele geçirilerek Osmanlı yönetiminden tamamen çıkmış.

Bu kadar değerli olan ve paylaşılamayan bir ada olması ve bu kadar çok el değiştirmesi nedeniyle her kültürün izlerini taşıyan Thassos’da yapılan arkeolojik çalışmalar ile Theoroslar Geçidi, Herakles Tapınağı, Silenos Kapısı gibi muazzam arkeolojik eserler gün yüzüne çıkarılmış.

Adanın günümüzde iki harika köyü olan “Theologos” ve “Panagia” köyleri bu yıllar boyunca değişik dönemlerde adaya başkentlik yapmış. Osmanlı döneminde adanın başkenti olan Theologos “Türk Köyü” olarak da biliniyor.

 

 

THASSOS ADASI’NA ULAŞIM

Thassos’a Keramoti ve Kavala’dan Arabalı Feribotlar ile 35 dk. – 45 dk. arası süren ve martıların eşlik ettiği keyifli bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Biz ilk Thassos deneyimimizi Nokta Tur ile yaşamıştık. Tur Rehberimiz Levent Bey’den ulaşım ve adaya dair detayları öğrendikten sonra da seyahatlerimizi kendi arabamızla gerçekleştirmeye başladık.

 

Eğer kendi aracınız ile gidecekseniz size önerim araç için gereken belgeleri yolculuk öncesi hazırlamanız. Böylece hiç vakit kaybetmeden sınır kapısındaki işlemleri çabucak tamamlayabiliyorsunuz. Araç için gereken belgeler:

 

Bu belgeleri Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’ndan ya da Sınır Kapısından ruhsatınız ve ehliyetinizi ibraz ederek ve nakit ya da kredi kartınız ile ücretini ödeyerek edinebiliyorsunuz. Biz genellikle hafta içi sabah işe giderken 4. Levent Sanayi’de bulunan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na uğrayıp dakikalar içinde yeşil kartımızı alıyoruz. Turing ve Otomobil Kurumu hafta içi her gün sabah 08:00’den itibaren hizmet vermeye başlıyor.

 

Yurtdışı çıkış harcınızı da yine isterseniz daha önceden herhangi bir banka şubesinden (15 TL/Kişi) ödeyip dekontunu alabiliyor ya da sınır kapısında bu işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Biz bir de her ihtimale karşın seyahat sağlık sigortası (17 TL/Kişi) yaptırıyoruz.

 

Gelelim yolculuk detaylarına…

Sabah 06:00 gibi İstanbul’dan yola çıkıp 2 saat 30 dakikalık bir yolculuğun ardından İpsala sınır kapısına ulaşabilirsiniz. O saatlerde sınır kapısı genellikle sakin oluyor. Önce Türkiye tarafı olan İpsala’da hemen ardından ise Yunanistan tarafı olan Kipi’de işlemleri tamamlayıp otobanda Keramoti’ye doğru yeniden yola koyuluyorsunuz. Yolculuğunuz sırasında bir gişeden geçiyorsunuz. 2,60 EUR’luk geçiş ücretini nakit olarak gişe görevlisine ödüyorsunuz. Yaklaşık 198 km. ve 1 saat 30 dakikalık yolculuk sonrası Keramoti Feribot iskelesine ulaşıyorsunuz. Bu yolculukta tabelaları takip ederek Keramoti’ye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ancak, hangi sapaktan çıkacağım, ya kaçırırsam endişesi de yaşayabilirsiniz ne de olsa yabancı bir ülkedesiniz… Bunun için Google Harita’nızı açık tutarsanız elinizle koymuş gibi feribota ulaşabilirsiniz. İnternet çekim gücü cillop gibi hiçbir sıkıntı yaşamıyorsunuz.

 

Keramoti Feribot İskelesi’ne geldiğinizde araç için 16 EUR, her bir yolcu için ise 3,5 EUR ödeyip biletinizi alarak feribot görevlilerinin talimatları doğrultusunda feribota giriş yapıyorsunuz. Yaklaşık 40 dk. sonra ise Thassos’un merkez limanı Limenas’a ulaşmış oluyorsunuz. Daha detaylı bilgi için http://www.go-thassos.gr isimli web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Thassos’a geldik. Peki Thassos’da nerede kalınır, ne yenir, ne içilir, hangi plajlara gidilir, nereler mutlaka görülmelidir? sorularının cevapları Thassos (Taşöz) Adası : Bölüm II‘de sizleri bekliyor olacak.

Şimdiden keyifli yolculuklar, mutlu tatiller!..

 

Füsun ÖZÜLKE

Füsun Özülke

Comments are closed.

error: Content is protected !!